Wat is een 2.4mR (twee punt vier)?

24mrdrawingweb.jpgDe "2.4 Metre" vindt zijn oorsprong in Stockholm in 1983 waar locale scheepsontwerpers de "R metre" regel gebruikte om een één persoon's kielboot te ontwerpen. Uiteindelijk werd het de 2.4mR . Het is een doordacht wedstrijd schip dat de  de gevoeligheid van een "Dinghy" heeft en de complexiteit van een America's Cup 12m racer heeft zonder de astronomische kosten. Als zuster schip van de grotere 6m, 8m en 12m klasse ontwerp, heeft de 2.4mR de typische krachtige zeilstijl van de "Metre boat" design.

 

 

Gelijke competitie in het wedstrijd veld

Heli photo Miami 2002.jpgOmdat de stuurman in de vaarrichting van de boot zit met alle trim control lijnen binnen handbereik, is het zeilen van de 2.4mR lichamelijk niet inspannend. De wedstrijden worden in een "Open Class" gevaren waarin man, vrouw, jong en oud, validen en invaliden tegen elkaar kunnen varen. Omdat de stuurman zich dicht bij het gewichts' zwaartepunt van het schip bevindt, is de 2.4mR ongevoelig voor verschil in lichaam's gewicht tussen de ene of de ander stuurman. In tegendeel, wedstrijdzeilen in een 2.4mR geeft de nadruk op zeiltrim, taktiek en strategie.

De 2.4mR werd snel een populaire klasse en is nu wereldwijd bekend. In 1992 bereikte de "2.4mR class" een Internationale Status en officiele Wereld kampioenschappen zijn sindsdien jaarlijks gehouden waarin 70 tot 100 boten aan de start verschijnen. Omdat de 2.4mR goed handelbaar is voor zeilers met een handicap, is het sinds de Paralympics van Sidney 2000, de éénman's bootklasse van de Paralympics. De grootste vloot vindt men in Scandinavie, Engeland, Italie en Australie.

Toekomst droom van de Thierry voor de 2.4mR

Door het grote succes van de Open Wereld Kampioenschappen met zo'n 70-100 deelnemers aan de start bestaat de kans dat de 2.4mR klasse ooit een olympische klasse kan gaan worden. Deze droom/ontwikkeling zal grote gevolgen hebben voor de integratie van gehandicapte (top)sporten in de topsport in het algemeen, waar veel over gepraat wordt en minder veel voor gedaan wordt.


Internationale klasse organisatie: www.inter24metre.org

gearchiveerd onder: