Kielerwoche 2010

De eer is gered, toch nog derde op de Kielerwoche 2010

Laatste dag: Na 5 dagen wedstrijden in zeer lichte condities (max 6 knopjes wind) en 13 races met maar één aftrek sta ik nog vijfde in het algemeen klassement. Ik was wel een beetje gedesillusioneerd, want het is de eerste keer sinds 2003 dat ik niet op een podium zou zijn van een ISAF World Cup of een WK. De coach had er geen goed woord voor, zei nog net voor het laatste potje dat ik als een laffe herder gezeild heb, dat ik geen risico’s durf te nemen door voor de ene of de andere kant te kiezen. Dat moet je net tegen mij vertellen, ik geen risico’s durven nemen!! Als iemand weet wat risico’s zijn dan ben ik dat wel, met mijn bergklimmers achtergrond. Toen dacht ik, je zult zien of ik geen risico’s durf te nemen. Mijn plan was duidelijk: de rechterkant van de baan met een land effect (trekkende wal noemt men dat, denk ik) was duidelijk gunstiger, maar bij de start was de wind ook weer meer van links waardoor de pin end gunstiger was. Dus ik dacht: bij de pin over stuurboord starten en de hele veld voor kruisen richting wal. Het feit dat bijna iedereen bij de comité boot startte heeft ook geholpen, Ik kon in mijn eentje stuurboord bij de pin starten en voor het hele veld langs richting wal. Ik kwam als eerste bij de boven boei tegelijkertijd met Paul Tingley (CAN) die als eerste bij de comité boot overstag ging en richting wal is gegaan. Hoezo geen risico’s weten te nemen!!! Dacht ik toen. Uiteindelijk finishte ik met een comfortabel voorsprong de laatste race als eerste en omdat de leiders in het klassement elkaar hebben afgeslacht, kon ik net derde worden in het algemeen klassement met 2 puntjes voorsprong op Barend die voor de derde keer dit jaar als vierde finishte bij een World Cup.
De eer is dus net gered, maar heel trots ben ik niet. Bij de IFDS WK over twee weken moet ik meer gefocust gaan worden.

Dag 3: het is de tweede dag dat de wind niet boven 6 knopen komt, daar heb ik blijkbaar nog veel moeite mee. Ik vind het moeilijk om de boot en de wind te voelen. Met ongeveer 12 punten achterstand op nummer 3, wordt het nu wel heel erg moeilijk om nog een plaats in de top drie te ambiëren. Ben na 9 races 7de in het algemeen klassement en voor morgen voorspellen ze niet echt meer wind. Daartegenover presteert Barend super goed in dit soort lichte omstandigheden, hij staat op het ogenblik 4de in het klassement, maar heel dicht bij de top drie.

Dag 1: Een typisch Kielerwoche weer: aflandig Noord-westen wind, buien met wind stoten en max 12 graden. Op baan India, tussen de cliff en de vaargeul naar Kiel, is het dus super shifty. Al bij de start als je de pin eind of de comite boot kiest, kan het een enorm verschil maken of de shift tijdens de start net op links of op rechts is. Je kan dus pas in de laatste 2 minuten voor de start een beslissing nemen. Aan dat spelletje heb ik het één keer fout gedaan en twee keer goed. Met een 7, en twee paaltjes sta ik aan de leiding met gelijke aantal punten met Mega Pascoe (GBR) en vier punten voorsprong op Heiko Kröger (GER). Een goed begin.

Voor alle resultaten, zie: http://www.kieler-woche.de/eng/livecenter/olympic.php

Wat ik het gaafste gevonden heb vandaag is dat wij de Hydroptère hebben gezien. Het is geen prehistorische vogel maar de snelste zeilschip ter wereld. Hij heeft snelheden boven de 100km/h gehaald, om exact te zijn 50,17 Knopen op een afstand van 500m (zie www.sailspeedrecords.com/). Wat een contrast met de 2.4mR dat maximum 4 of 5 knopen haalt! Deze snelheidsbeest van de  franse skipper Alain Thébault is dit jaar te gast bij de Kieler-woche. Net tussen de vaargeul naar de Kiel en onze wedstrijd baan was hij halve wind heen en weer aan het varen. Zodra de wind boven de 15 knopen kwam, kon je de hydroptère op zijn draagvleugels (hydrofoils) zien opstijgen en weg was hij! Kijk voor wat indrukwekkend beelden op deze link

Kielerwoche 2010 - Hydroptère

Nu dat de mode is om zelfs onder sport catamarans zwaarden te monteren, de zogenaamde kromme zwaarden, die een opwaartse lift generen om de water verplaatsing te verminderen en zo de weerstand, is het ook interessant zich af te vragen wie eigenlijk de eerste was om een hydrofoils onder zijn zeilboot te plaatsen om sneller te kunnen. Het is Eric Tabarly die op zijn Paul Ricard, een aluminium trimaran waar hij veel Transats gewonnen heeft in de jaren 70, zwaarden aan de zijrompen geplaatst heeft om te zorgen dat ze minder in de golven doken. Ook  konden de zij rompen veel korter zijn omdat de hydrofoil het gebrek aan drijfvermogen compenseren.

Na mijn pijnlijk nederlaag tijdens de Delta Lloyd Regatta waar ik door een protest in de laatste race mijn eerste plaats verloor, wil ik mijn revanche hier in Kiel nemen. De 2.4mR Kernploeg is in de Olympisch Haven van 1972 aangekomen voor een trainingsstage van 5 dagen met achtereenvolgen 5 wedstrijd dagen. Met 37 inschrijvingen zullen dit jaar een record aantal 2.4mR’s aan de start van een ISAF World Cup verschijnen. Het is de enige World Cup naast de OCR in Miami waar de 2.4mR als Open klasse gevaren wordt. Zo wordt Fred Imhoff met zijn trainingspartner Richard van Rijen ook in Kiel verwacht.

Evenement website: www.kieler-woche.de